**Chapter 9 Direct Proportion and Inverse Proportion Set 9.3**

Question 3.

Shweta, Piyush and Nachiket together invested Rs 80000 and started a business of selling sheets and towels from Solapur. Shweta’s share of the capital was Rs 30000 and Piyush’s Rs 12000. At the end of the year they had made a profit of 24%. What was Nachiket’s investment and what was his share of the profit?

Solution:

Total investment = Rs 80000

Nachiket’s investment = Total investment – (Shweta’s investment + Piyush’s investment)

= 80000 – (30000+ 12000)

= 80000 – 42000 = Rs 38000

Profit earned = 24%

∴ Total profit = 24% of 80000 = 24/100 x 80000 = Rs 19200

Proportion of investment = 30000 : 12000 : 38000

= 15 : 6 : 19 …. (Dividing by 2000)

Let the profit of Shweta, Piyush and Nachiket be Rs 15x, Rs 6x and Rs 19x respectively.

15x + 6x + 19x = 19200

∴ 40x = 19200

∴ *x*= 19200/40=480

∴ Nachiket’s profit = 19x = 19 × 480 = Rs 9120

∴ Nachiket’s investment is Rs 38000 and his profit is Rs 9120.

Question 5.

Jaya, Seema, Nikhil and Nilesh put in altogether Rs 360000 to form a partnership, with their investments being in the proportion 3 : 4 : 7 : 6. What was Jaya’s actual share in the capital? They made a profit of 12%. How much profit did Nikhil make?

**Intext Questions and Activities**

Question 1.

Saritaben, Ayesha and Meenakshi started a business by investing Rs 2400, Rs 5200 and Rs 3400. They made a profit of 50%. If they reinvested all their profit by adding it to the capital, find out the proportions of their shares in the capital during the following year. (Textbook pg. no. 67)

Solution:

Total investment = Rs 2400 + Rs 5200 + Rs 3400 = Rs 11000

Total profit = 50% of 11000 = 50/100×11000 = Rs 5500

Proportion of shares = 2400 : 5200 : 3400

= 12 : 26 : 17 …. (Dividing by 200)

Let the profit of Saritaben, Ayesha and Meenakshi be Rs 12x, Rs 26x and Rs 17x respectively.

12x + 26x + 17x = 5500

∴ 55x = 5500

∴ x = 100

∴ Saritaben’s profit = 12x = 12 × 100 = Rs 1200

Ayesha’s profit = 26x = 26 × 100 = Rs 2600

Meenakshi’s profit = 17x = 17 × 100 = Rs 1700

∴ Saritaben’s new investment = 2400 + 1200 = Rs 3600

Ayesha’s new investment = 5200 + 2600 = Rs 7800

Meenakshi’s new investment = 3400 + 1700 = Rs 5100

∴ New proportion of shares = 3600 : 7800 : 5100

= 12 : 26 : 17 …. (Dividing by 300)

∴ The proportion of the shares in the capital during the following year is 12 : 26 :17

Question 2.

Are the amount of petrol filled in a motorcycle and the distance traveled by it, in direct proportion? (Textbook pg. no. 63)

Solution:

Yes.

If amount of petrol filled in the motorcycle is less, it will travel less distance and if the amount of petrol filled is more, it will travel more distance.

Hence, the amount of petrol filled in the motorcycle and the distance traveled by it are in direct proportion.

Question 3.

Can you give examples from science or everyday life of quantities that vary in direct proportion? (Textbook pg. no. 63)

Solution:

- Number of chairs and the number of spectators.
- Quantity (litres) of water and number of vessels required to store the water.